Biografie Anne Wever
Pionier en grondlegger jachtwerf Anne Wever
Anne Wever werd geboren op 25 juni 1924 in Amsterdam in een familie van binnenvaartschippers. In zijn jeugd kwam hij al vroeg in aanraking met de watersport recreatie en als we de verhalen van zijn jeugdvriend moeten geloven, smeedden ze samen al plannen om later een boten-werf te beginnen. Maar bij mijmeren over een toekomst als werfbaas en fabrikant van luxe boten bleef het niet. Hij bouwde al vroeg zeilkano’s en zeilbootjes in de omgeving van Warmond waar het gezin inmiddels naar was verhuisd. Anne kwam er snel achter dat het niet alleen leuk was om met die bootjes te zeilen, maar ook om er geld mee te verdienen. Hiermee ontwikkelde hij zijn commercieel talent en zakelijk instinct. Na de oorlog, waarin hij nog als binnenvaartschipper werkzaam is geweest, ging Anne snel op zoek naar werk. Voordat hij zich definitief zou vestigen in Den Bosch heeft hij nog verschillende klussen gedaan als privé schipper op grote jachten. Hier leerde hij omgaan met de eigenaren van de jachten; een select gezelschap. Hij zou hier later veel profijt van hebben.
Anne Wever op Boot Dusseldorf 1992
Het was ook één van zijn klanten uit dat vroegere netwerk die hem in 1947 vroeg te solliciteren naar de functie van havenmeester in ’s-Hertogenbosch. Voor een schamele vergoeding van fl.25,- per week begon Anne aan zijn naoorlogse loopbaan in de Brabantse hoofdstad. Al snel begon hij naast zijn rol als havenmeester commerciële activiteiten te ontplooien. Hij vroeg een drankvergunning aan, handelde in brandstoffen en touw en de jachthaven - toen nog in de binnenstad - groeide mee. Deze werd al snel te klein en in 1952 verhuisden de jachthaven en watersportvereniging ‘Viking’ naar de Ertveldplas. Anne wist naast de jachthaven een bouwkavel te bemachtigen van waaruit hij zijn werfactiviteiten is begonnen. Hij begon een botenservice en winterberging aan te bieden en kon in 1952-1953 meeliften op de sterke groei van de vrijetijdsmarkt, vooral in Amerika. Ook ontwikkelde hij in die tijd een exporthandel in bouwpakketten maar ook in compleet afgebouwde houten zeilbootjes. Anne kreeg in die tijd nauwe contacten met Van de Stadt, waarmee hij later ook exclusief zou samenwerken voor de Trintel en Trintella ontwerpen.
In 1955 volgde de officiële inschrijving in de KvK van ‘Jachtwerf Anne Wever’. Op de HISWA van 1957 toonde hij voor het eerst zijn boten aan het grote publiek. Het publiek dat hem vertelde naar welk type jachten zij op zoek waren. Door goed te luisteren naar zijn klanten en dat te vertalen naar degelijke en luxe zeiljachten wist hij één van de meest succesvolle fabrikanten van zijn tijd te worden.
Met zijn al vroeg verworven commerciële talent en goed gevoel voor het aantrekken van goed vakmanschap wist hij de werf met succes uit te bouwen tot een echte exportwerf. Trintels en Trintella’s werden over de hele wereld bekend als exclusieve toerjachten uit Holland. De werf gaf in de tachtiger jaren werk aan ruim 80 vakmensen.
Het viel voor Anne niet mee een goede opvolger voor zijn werf te vinden. Uiteindelijk lukte hem dat en kon hij in 1989 met pijn in het hart definitief afscheid nemen van de werf. Een prachtige botenwerf die onzekere tijden tegemoet zou gaan. Een werf die medio 1993 zijn laatste doorstart zou maken met de derde eigenaar in zes jaar.
Tijdens zijn periode als fabrikant had Anne geleerd in zijn vrije tijd vooral ook te genieten van het zeilen met zijn vrouw Riekie, familie, vrienden en klanten. Hij deed dat met Trintella’s genaamd Santa Maria, de prototypen van nieuwe modellen waarmee hij nieuwe klanten wist te interesseren. Samen met Riekie maakte hij vele tochten langs de kusten van NW Europa.
Als gepensioneerde botenbouwer was hij vaak te vinden op zijn Trintella, de Santa Maria. Toen het zeilen moeilijker werd stapte hij over op een even luxueus motorjacht een Super van Craft, eveneens genaamd…Santa Maria. Met deze boot kwam hij trouw naar de TVK Hemelvaartweekenden. Hij wist de leden nog volop te boeien met zijn anekdotes uit vroegere jaren, ook al werd dat in verband met zijn verminderde gezondheid steeds lastiger.
Anne Wever is op 11 januari 2009 in zijn woonplaats Lanaken (België) op 84-jarige leeftijd overleden.
Revisie: januari 2020