De geschiedenis van het merk Trintella

                           een sterk merk, ook in communicatie uitingen  

 

 

Het merk Trintella heeft in 2014 haar 50-jarig jubileum gevierd. Ter gelegenheid hiervan heeft de vereniging Trintella Vriendenkring dit botenmerk een historisch gezicht mee gegeven door de publicatie van het boek ‘Trintella Yachts - Hollands Glorie in Brabant’. Hierin wordt o.a. aandacht besteed aan de waarde van het merk, de uitingen hiervan en dit in een historisch perspectief.

Het merk kenmerkt zich door een aantal stevige kernwaarden zoals luxe, vrijheid, zeewaardigheid, comfort, degelijkheid en kwaliteit. Rationele en emotionele waarden verenigd in één merk. Een merk zeiljachten met een duidelijke signatuur, gebouwd in de provinciestad ’s-Hertogenbosch op de jachtwerf Anne Wever en verkocht aan klanten over de hele wereld. Verschillende jachten van dit merk zijn tientallen malen rond de wereld gezeild en hebben van oost naar west en van noord naar zuid veel klein en groot water doorkruist. 

De oorsprong van het merk gaat terug naar 1959 toen Anne Wever enige tijd daarvoor de opdracht aan de bekende Nederlandse jachtarchitect Ricus van de Stadt had gegeven een kajuitkruiser te ontwerpen voor de Nederlandse binnen- en kustwateren. In 1958 arriveerde het eerste stalen casco op de werf en werd het door de beste timmerlieden vakkundig en zeer degelijk ingetimmerd en afgebouwd. In 1959 werd het eerste jacht te water gelaten en op de HISWA Amsterdam aan het grote publiek getoond. Anne Wever moest voor deze boot een naam bedenken. Het werd de Trintel type l met de achtergrond dat er later meerdere en grotere typen zouden volgen. Trintel was de naam van een zandbank voor Enkhuizen in het IJsselmeer. De naam ’Breezand’ was ook overwogen maar bleek in andere talen moeilijker uit te spreken. Wat een vooruitziende blik.

Begin jaren zestig groeide de markt voor kajuitzeiljachten sterk. Er was behoefte aan een goedkoper casco materiaal voor seriebouw dan staal. Polyester deed zijn intrede. Van de Stadt ontwierp een polyester versie van de Trintel. Anne Wever had behoefte om deze geheel nieuwe en moderne generatie polyester zeiljachten - weliswaar nog met de klassieke houten opbouw - een andere naam mee te geven. De naam Trintella deed zijn intrede voor deze boten en moet door een toevalstreffer zijn ontstaan. In de administratie, teksten en brochures van de Trintel kwam met regelmaat voor: Trintel la. Dit ging dan over een Trintel, type la, het model met een doorgestoken roer. Iemand op de werf zag daar plots het woord Trintella in. De naam Trintella werd aan meerdere mensen voorgelegd en bleek beter uit te spreken dan Trintel. Dat was door de groeiende exportmarkt naar o.a. Engeland doorslaggevend. 

 Advertjaren zestig2

                                  Een advertentie uit de ‘vroege’ periode van de werf met het zeilteken prominent aanwezig

 

Advert1976

                                                                  Advertentie uit 1976 met accent op de bijzondere kenmerken

Met de introductie van het polyester casco model in 1964 werd voor het eerst de merknaam Trintella gebruikt. Deze naam zou altijd verbonden blijven aan het merk zeiljachten van Jachtwerf Anne Wever, later Trintella Shipyard uit ’s-Hertogenbosch.  

De werf was ook één van de eersten met een zeilteken en een bedrijfslogo.  Anne Wever had al heel vroeg een neus ontwikkeld voor moderne PR en communicatie uitingen.  Immers hij had in zijn jeugd al eens een vlag ontwikkeld met zijn initialen om aan zijn ‘personal branding’ inhoud en vorm te geven. 

3.0. Vlag AW

                                                                   Eerste vlag van Anne Wever met zijn initialen – ca. 1940

Om de reputatie van het merk Trintella kracht bij te zetten, werd in de jaren zestig gebruik gemaakt van een bedrijfslogo en werd het grootzeil voorzien van een merkteken. Het voeren van een zeilteken was niet geheel nieuw maar kwam nog uitsluitend voor in de eenheidsklassen, de open zeilboten. Het grote voordeel op het water was dat je op grote afstand het merk en type boot kon herkennen.

 3.1 Bedrijfslogo

                                                             Bedrijfslogo van Jachtwerf Anne Wever – jaren zestig tot ca. 1990

Trintella zeilteken2

                                                              Zeilteken in grootzeil – Eerste generatie Trintella’s – 1965 tot 1992 

 De kernwaarden van het merk en haar boten zijn decennialang met iedere nieuwe serie boten herbevestigd. Een merk met een duidelijke signatuur die zich wist te onderscheiden in de markt. Van de Stadt heeft hier als vaste jachtarchitect een belangrijke rol in gehad en daarmee een grote bijdrage geleverd aan de kernwaarden van het merk Trintella. 

 

Die duidelijke en herkenbare signatuur werd losgelaten toen de werf in 1992 verkocht is aan een nieuwe eigenaar die met het merk de markt van snellere zeiljachten wilde in gaan. Voor het eerst sinds 35 jaar werd een andere jachtarchitect ingehuurd. Dit resulteerde in een sneller ontwerp. Ook het bedrijfslogo en zeilteken werden mee vernieuwd. Niet alleen de bestaande markt van Trintella zeilers, maar ook de nieuw te ontginnen doelgroep sprak de veranderingen van de werf minder aan. De bekende kernwaarden van het merk waren in het nieuwe ontwerp onvoldoende zichtbaar.

 3.6 Zeillogo nieuw

                                                        Zeilteken in grootzeil – Tweede generatie Trintella’s – 1992 tot ca.2005

 

 3.5 werflogo kleur

                                               Bedrijfslogo van de werf na de doorstart – 1992 tot 2002

 

In de laatste fase van de werf, tot in 2002 de werf definitief haar deuren sloot, is met de Trintella C serie nog een modellenlijn gelanceerd op basis van de succesvolle Trintella A serie, nu naar ontwerp van Ron Holland. Na de sluiting in 2002 werden het merkrecht en een aantal lopende projecten verkocht aan een Engelse werf. Na enkele pogingen van de Engelse werf een doorstart te maken viel het doek, althans voorlopig. Een Italiaanse werf diende zich aan en nam het merkrecht over. Kennelijk zag deze werf meerwaarde en perspectief in het bouwen van zeiljachten met de naam Trintella. 

Vanuit een historisch perspectief is het interessant te zien dat er verschillende botenbouwers zijn geweest na het Anne Wever tijdperk die op basis van de Trintella reputatie en merkbekendheid weer zeiljachten van dit merk wilden gaan bouwen. Ze faalden om het merk een duurzame toekomst te geven. Of… ?. Sinds 2017 is het merk weer in Nederland geregistreerd en is tijdens een bijeenkomst van de Trintella Vriendenkring in 2018 door Doomernik Yachts het Trintella 2.0. Concept gepresenteerd. Zou het dit keer wel lukken om het DNA van de grondlegger van het merk een verdere toekomst te geven?

 

Login

Volg ons via

Volg ons via Facebook en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

  Facebook