De organisatoren Frans en Yvonne van de Najaarsreünie hadden eer van hun inspanningen. Het was weer een groot feest met voor elk wat wils. Namens alle aanwezigen: hartelijk bedankt! Traditiegetrouw laten we enkele deelnemers aan het woord over de dag. Dit keer zijn dat Rob van Liemt en Wilma Schoorl, nieuw bij de TVK. Ze willen hun ervaringen die dag graag met jullie delen.
Rob en Wilma: Veel leden kwamen al op de vrijdagavond naar Dordrecht toe om in een fijne omgeving de Najaarsreünie te starten, helaas waren wij niet in de gelegenheid. De leden die wel naar Restaurant & grand café Willaerts zijn geweest kwamen met enthousiaste verhalen over de mooie locatie, het heerlijke diner en de gezelligheid met elkaar.
Hotel Apollo in Papendrecht heeft op zaterdagmorgen een riant en smakelijk ontbijt buffet klaar staan waar wij van genieten, een prima begin van de dag. Vanaf de ontbijtzaal kunnen wij zo door door lopen naar een aanliggende ruimte waar we door Frans en Yvonne Slikkerveer worden
ontvangen met koffie en koek. Helms van der Vegte heet ons welkom, neemt het programma met ons door en verdeeld enkele vrijgekomen tickets voor het bezoek aan de verkeerscentrale Dordrecht. De belangstelling voor dit bezoek overtrof de hoeveelheid beschikbare plekken, meer dan dertig deelnemers ging echt niet wegens een te hoge belasting voor de werkende personen aldaar.
Met eigen vervoer gaan we naar het parkeerterrein van het kantoor van de Koninklijke Van Twist, importeur van onder andere de ons wel bekende Perkins Dieselmotoren, waar Yvonne enthousiast zwaaiend met een Trintella vaandel ons lokt en Frans de slagboom van het parkeerterrein omhoog zet.
Prima geregeld auto gratis in het centrum geparkeerd en vrijwel naast de VVV waar wij door vier gidsen worden opgewacht om een mooie stadswandeling te maken. Na verdeling in vier groepen en de opmerking vooraf dat we als extra dit keer ook de aankomst van sinterklaas en zijn pieten mogen aanschouwen gaan we het centrum in. Onze gids loodst ons kundig door het centrum en vertelt op een prettige wijze verhalen over de gebouwen en hun bewoners.
Dordrecht is de oudste stad van Holland, in 1220 werden de stadsrechten verleent door Graaf Willem de eerste. Gelegen als eiland aan de Merwede en Maas kon Dordt profiteren van tolheffing en handel wat door het stapelrecht erg lucratief was waardoor de stad en zijn bewoners rijk werden. Nadeel is wel dat de stad overstroomde als het getij het water weer extra hoog op stuwde waarvan hier en daar nog tekens van te zien zijn. Een memorabel overstroming was de Sint Elizabeth stormvloed in 1421 die een uitgestrekt gebied rondom Dordrecht onder water zetten maar vervolgens wel de basis voor de vorming van de Biesbosch is geweest.
Vanaf de VVV komen wij bij de Visbrug waar het bronzen standbeeld staat van de gebroeders de Witt die in de 17e eeuw in Dordt zijn geboren en een belangrijke politieke invloed in de staten van Holland hadden. Even verder staat het gebouw van het vleesgilde met boven op de gevel een grote Gulden os, wij gaan daar links naar het stadhuis welke boven de gracht is gebouwd. O pardon, de stad heeft geen grachten maar havens welke vernoemd zijn naar de koopwaar die verhandeld werd. Er zijn zoveel mooie straatjes en gebouwen met bijbehorende verhalen dat het bij lange na niet mogelijk is om het hele centrum in twee uren te bewonderen, een bezoek op een ander moment is zeker de moeite waard. Wij eindigen onze rondleiding bij de Groothoofdspoort, waar je een prachtig uitzicht over het drie rivierenpunt van Oude Maas, Noord en de Beneden Merwede hebt.
Even verderop is Brasserie Down Town, een restaurant dat prachtig gelegen is aan de Merwede, worden wij worden verwend door vriendelijke personeel die een heerlijke lunch serveren.
Na de lunch gaan dertig leden naar het verkeerscentrale Dordrecht, de overige leden kunnen nog een paar uurtjes genieten van het gezellige centrum van Dordrecht.Het hek staat voor ons open en we worden in het gebouw welkom geheten door Rolph Hedriks. Rolph geeft een schets van het ontstaan en werking van de verkeersposten. Er zijn vier grote verkeersposten actief namelijk verkeerspost Dordrecht, Centrale meldpost IJsselmeergebied, Verkeerspost Nijmegen en Verkeerspost Schellingwoude
Verkeersleiders assisteren de schippers bij het varen over onoverzichtelijke punten; dit heet Vessel Traffic Service (VTS). De verkeersleiders informeren via de marifoon de schippers over de toestand van de vaarweg en het verkeersaanbod. In de verkeersposten wordt met radar en ais de positie van de schepen bepaald.
Met name bij een ongeluk of calamiteit treden de verkeersleiders op als coördinator van de hulpverlening, de verkeerspost onderhoudt dan de directe contacten met de havendienst, politie, brandweer en andere betrokkenen.
Na deze introductie worden we in twee groepen gedeeld. Een groep gaat kennis maken met de werkzaamheden van rijkswaterstaat door middel van een film wat een goed beeld geeft. De andere groep gaat met Rolph mee naar het hart van de verkeerscentrale waar alle scheepsbewegingen nauwlettend in de gaten worden gehouden met hulp van computerschermen en met zicht vanuit de stoel direct op het water. Het was een boeiende excursie en wij zijn Rolph dan ook dankbaar dat hij ons heeft rondgeleid.
De bar van hotel Apollo geeft ons gelegenheid om weer te verenigen en gezamenlijk wat te drinken voordat de ledenvergadering begint. In tegenstelling tot andere verenigingen blijkt de ledenvergadering strak geleid en gezellig te zijn. Moeiteloos gaan we akkoord met een kleine verhoging van de contributie naar €35. Peter van der Waa en Loet Geldhoff worden voorgedragen om erelid te worden wegens hun verdienstelijke inzet voor de vereniging.
Ook dit wordt unaniem aanvaard en toegejuicht. Volkomen terecht is er een dank woord voor Frans enYvonne Slikkerveer die dit mooie weekeinde in Dordrecht mogelijk hebben gemaakt.Ondertussen is het diner buffet klaargezet. Na een mooie maar vermoeiende dag in Dordrecht en met gezellige tafelgenoten is het goed eten en nagenieten met mooie verhalen. De avond vliegt voorbij en na een laatste drankje in de bar gaan we met de herinnering van een mooie dag slapen.
Zondagmorgen genieten we nogmaals van het ontbijt buffet en daarna gaat ieder zijns weegs. Wij en nog enkele andere leden keren terug naar het centrum van Dordrecht om nog even na te genieten van de mooie omgeving. Onze koning Willem Alexander heeft bij zijn bezoek aan Dordrecht in 2015 de spreuk ‘Hoe dichter bij Dordt hoe rotter het wordt’ gewijzigd in ‘Hoe dichter bij Dordt hoe gezelliger het wordt.’; wij begrijpen nu waarom.