Zaterdag 18 november hebben wij weer een heel geslaagde Najaarsreünie mogen meemaken.

De dag startte in de lobby van het NH hotel, waar wij instructies ontvingen om naar de Observant te wandelen. Na een kleine wandeling werden wij in een gezellige bar ontvangen met koffie en thee. Wat leuk om iedereen weer te zien en te spreken na een mooie zomer. Sommigen net weer in Nederland terug van een verre bestemming. Na elkaar gedag te hebben gezegd en de eerste verhalen te hebben gedeeld, werden wij welkom geheten door de voorzitter en werd het dagprogramma daarna door Marion en Herbert Luiten (Vrijheid, Trintella III) verteld.

Na de koffie werd de groep verdeeld over vier gidsen van de Amersfoortse Gidsen: Inge, Harald, Edwin en Hanneke . Er was zelfs gedacht aan onze Duitse vrienden en diegenen die niet zo lang wilden of konden wandelen. Wat hebben we tijdens de wandeling veel gehoord over Muurhuizen, de Onze Lieve Vrouwe Toren (voor niet Amersfoortse mensen ook wel bekend als De lange Jan), het drankluikje voor het koorknaapje, de waterspuwers en uitbreidingsdrift van de stad dat resulteerde in een peervormige stadsmuur. We hebben op de heksenbrug gestaan, de oude haven van Amersfoort aan de Eems bekeken en nog veel meer geleerd over de geboorteplaats van Piet Mondriaan. Halverwege de rondleiding werden wij bij Grandcafé Hemels getrakteerd op een warme kop koffie, thee of zelfs chocolademelk met een heerlijke muffin of brownie naar keuze erbij. Mocht u het recept van deze voortreffelijke brownie’s willen hebben: schroom niet ernaar te vragen, ik heb het recept bewaard!

De tweede helft van de rondwandeling startte alweer bij het vertrek van Hemel’s, de zwanen in het café blijken een duidelijke verwijzing te zijn naar de buren: een lutherse kerk. Helaas hebben wij een korte maar hevige regenbui getroffen aan het einde van de wandeling, maar dat deed niet af aan de leuke en bijzondere verhalen die we gehoord hebben.

Terug in de Observant, waarvan wij inmiddels geleerd hebben dat dit voorheen een klooster was en daarna nog vele andere bestemmingen heeft gehad, werden wij opgewacht met een heerlijke lunch. Boerenkool- en zoete aardappelsoep, heerlijke belegde broodjes en fruit. Het was prima voor elkaar.

Na de lunch was er voor iedereen ruim gelegenheid de stad op eigen gelegenheid te verkennen. Helaas was het niet helemaal droog, maar er zijn genoeg mensen nog een rondje door de stad gelopen.

Om 16.00 uur was iedereen weer terug in de Observant en werd door Willem en Gijsbert van Varen doe je Samen een leuke en interactieve presentatie gehouden over veiligheid op het water. Er werden een paar (herkenbare) situaties doorgenomen, tips gegeven, nieuwe regels besproken en wat oude kennis opgehaald. Er werden verhalen van de verschillende leden gedeeld.

Op www.vaarweginformatie.nl kun je actuele informatie over de beschikbaarheid van de vaarweg vinden. Zoals werd verteld is voorbereiding een belangrijk deel van veiligheid; zo voorkom je verrassing waar je op dat moment ineens op moet reageren. Op www.varendoejesamen.nl kun je de knooppuntenboekjes van heel Nederland downloaden, er wordt hard gewerkt aan Duitsland en België. Ook kun je een app downloaden waar je deze informatie op kunt vinden.

 

16

De heren vertelden dat ook zonder al deze technische snufjes je ook al veel aan veiligheid kunt doen: kijk ook eens naar buiten naar de weersomstandigheden (vertrouw niet alleen op app’s) en kijk eens achterom!

Na de presentatie lag er allerlei informatiemateriaal, vlaggen , sleutelhangers en pennen klaar voor iedereen, met dank aan Varen doe je Samen.

Na de presentatie was het tijd voor een borrel en werd er volop gekletst, bijgepraat en plannen gemaakt voor de bijeenkomsten in het jubileumjaar. Een uur is eigenlijk te kort!

Rond 18.00 uur startte het officiële gedeelte van de dag: de jaarlijkse ledenvergadering.  Daarover leest u later meer in de notulen. Wel vind ik het leuk om u hier nog even te wijzen op het vriendenboek; vul uw gegevens in en voeg een foto van uw boot (en uzelf) toe, dan kunnen wij elkaar ook buiten de jaarlijkse bijeenkomsten makkelijk terugvinden en herkennen! Lukt het niet via de website, mail dan met de webmaster: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Daarna stond een heerlijk buffet met verschillende stamppotten klaar. Boerenkool, Zuurkool, hutspot, gehaktballen, rookworst, allemaal even lekker. Wat werd er lekker gegeten en vooral ook weer bijgepraat. De reünie in Veere komend voorjaar is herhaaldelijk voorbijgekomen en wij hebben heel leuk kennisgemaakt met nieuwe leden uit Duitsland; vol trots eigenaar van een Trintel I.

Na het diner heeft de voorzitter een paar mensen in het zonnetje gezet en Marion en Herbert bedankt voor de inspanningen, het was een perfect georganiseerde dag waar wij heel veel plezier aan beleefd hebben, dus ook namens ons: bedankt Marion en Herbert! De Amersfoortse Keitjes waren heerlijk!

Wij kijken nu al uit naar het komende vaarseizoen: Yvo & Ines Bakkum,  sy Windveer (Trintella la)

 Stavoren2