Ineke en Piet Jongepier bevaren al jarenlang de Oostzee. Ze vertellen hier hoe ze op die Oostzee komen, en wat daar hun vaargebied is. Interessant is vooral dat hun boot overwintert in die regio. Waar dat is en hoe ze dat aanpakken lees je hier in hun impressie.
De droom van Piet en Ineke
Met een Trintella Ia varen in de Scandinavische wateren? Voor ons ooit een droom…… maar met onze Trintella Ia, Vrijheid II, werd die droom werkelijkheid. Onze Vrijheid II is voorzien van een maststrijkinstallatie en heeft een diepgang van 1.30 mtr.
Hoe kom je op de Oostzee?
Buitenom varen door de Duitse Bocht is een optie maar wij hebben gekozen voor de route binnendoor. Minder weersafhankelijk, veel relaxter en prima in dagtochten van 25 à 40 mijlen te varen. Je moet af en toe wel met gestreken mast over open zeearmen, wat je niet moet onderschatten (wind tegen stroom). En helaas constant motoren, maar je vaart door landschappelijk mooie stukken Duitsland en overnacht in leuke motorboot-haventjes (kunnen we vast wennen als we niet meer kunnen zeilen).
Vanuit Zeeland volgen we de staandemastroute tot Lemmer. Daar strijken we de mast en motoren we naar Delfzijl.
1e dag: met getij de Eems op, bij sluis Herbrum geen getij meer.
2e dag: Dordmund-Emskanaal, saai Kustenkanal tot Oldenburg.
3e dag: de Hunte en dan weer getij, de Weser af naar Bremerhaven.
4e dag: Schiffahrtsweg Elbe-Weser-Hadelnerkanaal naar Otterndorf (bottleneksluisje met 2.50 mtr. breed koepelgewelf) waar je de mast weer kunt zetten. Totale afstand 150 nm.
5e dag: weer op stromend water, zeilen op de Unter Elbe op weg naar Brunsbüttel. Wachten op het sluizen wat soms erg lang duurt. Maar de haven is in zicht.
Het Kielerkanaal
Dan begint het NOK (Nord Ostsee Kanal/Kielerkanal): 55 mijlen motoren tussen grote zee-en containerschepen, een machtige ervaring! De bruggen zijn indrukwekkende staaltjes van bouwkunst; vooral de hangende pontjesbrug bij Rendsburg. We verlaten het NOK via de aparte jachtensluis in Holtenau. In de sluis moet je gaan afrekenen in het kantoor (via een glibberige steiger en muurladder). Daarachter ligt de route naar de Oostzee open!
Op de Oostzee
In vier maanden zeilen we dan meestal via Denemarken naar Oost-Zweden met tussenstops op Oland, Gotland en de Alandeilanden en Finland.
Terugreis Stockholm dan via het Gotakanaal naar de westkust met soms een bezoek aan Varberg, Laeso of Anholt en Copenhagen, terug naar Fehmarn. Gemiddeld zo’n 1600 à 1800 mijlen.
De boot overwintert op Fehmarn
In 2013 besloten we niet meer terug te varen naar Zeeland, maar onze Vrijheid II te laten overwinteren in Noord Duitsland, op het eiland Fehmarn. Dat is ongeveer 700 km. rijden vanaf Middelburg. Er is een prima geoutilleerde werf met alle voorzieningen. Als we er in het voorjaar heengaan ligt de boot in een overdekte loods. Als het regent kunnen we in de loods klussen en bij mooi weer wordt (op ons verzoek) de boot buiten gezet. Als je een paar dagen van te voren aangeeft dat de boot klaar is voor de tewaterlating, is dat geen probleem.
De mast wordt gezet en dan gaan we alles opruimen en inrichten en na ongeveer een week vertrekken we als er een gunstige wind staat naar Gedser in Denemarken, een afstand van ongeveer 30 mijl. Vanaf Fehmarn vertrekken heeft als voordeel dat je ongeveer 15 dagen eerder op de Oostzee kan gaan zeilen dan wanneer je er helemaal naar toe moet waren vanuit Nederland. Dat is mooi meegenomen, want de Scandinavische zomers zijn kort ….. maar heftig en mooi. Zelfs na 8 jaar Oostzee blijft het een uitdaging om daar in alle rust te zeilen.
Als we in de eerste helft van september van onze zeiltrip terugkomen, gaan we onderhoud plegen: schilderen, in de was zetten, antifouling aanbrengen en alle andere werkjes die aandacht behoeven. Maar daar weten jullie ook alles van. De auto overzomert in de loods.
Alle comfort daar
Op 100 meter afstand bevindt zich een appartementencomplex waar iets huren als we aan de boot werken. Van te voren reserveren is wel aan te raden, want er overwinteren daar ongeveer 500 schepen van allerlei nationaliteiten. Het is er gezellig druk met allerlei klussers en de vele reisverhalen die je hoort. Daarom alleen al ga je overwinteren op Fehmarn. Het eiland is ook bijzonder geschikt voor allerlei andere activiteiten, zoals fietsen, wandelen, zwemmen en strandbezoek. En je kunt er heerlijk vis eten.
We zijn te volgen via www.marinetraffic.com, sailing vessel Vrijheid II nl, mmsi 244790023.
Ineke en Piet Jongepier, Jachtclub Veere, box 47.