1. Normaal onderhoud van het dek.
Onder normaal onderhoud verstaan we het regelmatig schoonmaken van het dek. Dit dient te gebeuren met een zachte borstel. Beter is “Scotch Brite” te gebruiken. Dat zijn reinigingssponzen, in diverse uitvoeringen verkrijgbaar. 3M heeft een houder met handvat 3M hand pad en een draaibare wisser met stok, de 3M Dooldlebug pad. Deze kunnen met een van de 3 soorten  “pads” voorzien worden, wit voor licht werk, blauw voor middel zwaar en groen voor algemeen werk. Gebruik geen harde borstel en ook geen hoge drukspuit, want daarmee haalt men de zachte delen van het teak hout weg. Er zijn ook presenteringsmiddelen in de handel, maar de ervaring is dat het eerste seizoen mooi is, maar als het niet steeds bijgehouden wordt dan wordt het heel vlekkerig. De ervaring is gewoon blank houden en met gewoon water, liever met zout water, schoonmaken.

Lees meer...

the beastHet voelt toch een beetje als verraad na een lange vriendschap. Een steek onder de gordel, of mes in de rug zogezegd…. Na bijna 42 jaar onafscheidelijk met elkaar verbonden te zijn geweest, heeft onze Vrouwe Cornelia in januari 2009 door ons toedoen afscheid moeten nemen van haar trouwe vriend. Hij was al 42 jaar luidruchtig, lomp, ongewassen vet en behoorlijk overgewicht,  maar ja daar wen je op een goed moment wel aan. Het belangrijkste was toch wel dat hij er was als hij echt nodig was….en: “That what friends are for!”

Lees meer...

Van ons lid Jan Toes ontvingen wij de volgende bijdrage. Het is een mooi voorbeeld is van wat men zelf zoal doen kan.

Jan Toes: Ik had al jaren een beetje nadruppelend water uit het roer als het schip op de kant stond. Uiteindelijk na wat geschraap bleek dat er een – zeer veel voorkomende – scheur onder aan her roer zat. Op de tekeningen van de IIIA kun je vinden dat het roer bestaat uit een vrij groot RVS-frame., met daarop aan beide zijden verlijmd (en gebout!) vrij dik watervast verlijmd multiplex. Vervolgens is het geheel afgewerkt met epoxy en daarna weer afgewerkt met enige lagen polyestermat.

Lees meer...

De Trintella 42 "Double Dutch" die in 2012 werd ontmast door de Pegasus brug in het Canal de Caen heeft een nieuwe mast gekregen. Lees hier het verslag met de overwegingen, wensen en tekeningen van de eigenaar. Lees zijn verslag

Het is weer voorbij, die mooie (?) zomer. De boten verdagen weer langzamerhand in de winterstalling, klaar voor de klus, of slechts wachtend op een nieuwe laag antifouling en/of glanzende was. Hoe dan ook, volgend winterseizoen staat menig watersporter voor een ingrijpende klus aan de boot, die hij/zij al dan niet zelf zal uitvoeren: het plaatsen van een vuilwatertank.

Lees meer...

teak dop"Koop een boot en werk je dood." Deze winter heb ik het in watersportkringen welbekende gezegde zelf op waarheid kunnen testen. Bij de aankoop van onze Trintella Ia (Vrouwe Cornelia), begin juni 2006, hebben wij voor lief genomen dat een aantal doppen uit het teakdek dicht gesmeerd was met epoxy (of andere 2 componenten) plamuur. Dat dit zou betekenen dat er in de winter een klusje aan het dek gedaan moest worden, beseften wij ons terdege. In een tweedelig verslag treft u een overzicht van mijn recente ervaringen. Vandaag het verwijderen van de epoxy en de schroeven, volgende week het terugplaatsen en afsteken van de nieuwe doppen.

Lees meer...

beitel Na het 'sloopwerk' van verleden week kunt u vandaag in deel 2 het vervolg lezen. Het terugplaatsen en weer afsteken van de nieuwe teakdoppen in het teakdek. Hoewel het niet het leukste werkje is, heb je wel eer van je werk en, bovendien, zorg je zo voor een zo goed mogelijk waterdicht dek. Hiermee kun je zeker problemen voorkomen wat betreft inwatering, etc.

Lees meer...

boa grabitSoms heb je van de klusjes die maar niet willen lukken. Eerst ga je dan twijfelen aan je eigen kunnen, vervolgens probeer je de klus zolang mogelijk uit (of af) te stellen. Soms komt er van onverwachte kant een oplossing in andere gevallen blijkt iemand ditzelfde probleem te hebben vertaald in een stukje gereedschap. Als aftrap van deze reeks onderhoudsverhalen bespreken we vandaag de Boa Grabit, een klein maar fijn stukje gereedschap.

 

 

Lees meer...

ImageLeuk hè, zo’n halfmodel, zeker als cadeau voor de feestdagen of verjaardagen?. Het moet dan natuurlijk wel het liefst een halfmodel van het eigen schip zijn en daar begint het probleem: waar vindt je die? Als je heel erg veel van jezelf houdt, of een zeer welgevulde portemonnee hebt, kun je er natuurlijk een laten maken. Leuker en uiteindelijk best eenvoudig, is om er eentje zelf te maken.  In het verenigingsblad stond al een beperkte omschrijving, in dit artikel treft u een link naar eend uitgebreidere omschrijving.

Lees meer...